OBS! 
Lisse erbjuder inte utlåning av någon form
Vi förmedlar endast lån.

Vad är ett SMS Lån?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för i princip samma produkt. De är ofta exempel på så kallade högkostnadskrediter. Gemensamt för den här sortens lån är att de är på relativt små belopp, att de beviljas och betalas ut snabbt och att de ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Dessutom är den effektiva räntan hög.


Man ansöker om 
smslån online och använder sitt  Bank Legitimation för att identifiera sig.

Att ta ett snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Typiskt för snabblån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 3 000 kronor och 10 000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar.

Du betalar både en avgift när du tar lånet och ränta på lånet. Den totala kostnaden, den effektiva räntan, kan bli extremt hög eftersom återbetalningstiden är så kort.

Snabblån är typiska exempel på så kallade högkostnadskrediter. När lånet har en effektiv ränta på 30 procent eller mer är det en högkostnadskredit. Då får räntan högst vara 40 procent och det finns begränsningar både för hur hög dröjsmålsräntan får vara och hur stora avgifter långivaren får ta ut. Reglerna för högkostnadskrediter gäller från den 1 september 2018.

Innan du tar ett snabblån är det bra om du jämför den effektiva räntan hos olika bolag, eftersom både avgifter och räntor kan variera mycket. Det kan också vara klokt att se om det finns andra sätt att låna pengar för att lösa en akut situation.

Om du inte kan betala?

Företagen kan ha olika rutiner om du inte kan betala tillbaka ditt lån men det vanligaste är att du först får en påminnelse på den obetalda fakturan. Då tillkommer en påminnelseavgift. Sedan skickas ärendet till inkasso och då tillkommer en inkassoavgift, 180 kronor. Nästa steg är att ärendet skickas vidare till Kronofogden för indrivning. Då tillkommer ytterligare kostnader. Under tiden löper ränta på det ursprungliga beloppet (kapitalränta). Skulden ökar i snabb takt!

Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån har ökat kraftigt de senaste åren.

Tillstånd

Sedan 1 juli 2014 måste alla företag som lånar ut pengar till konsumenter ha tillstånd från Finansinspektionen. De måste också visa att de bedriver en sund verksamhet och det finns krav på information och dokumentation.

Marknadsföring

Den som marknadsför lån är enligt konsumentkreditlagen skyldig att informera om kostnader för lånet, till exempel:

“Låna 5 000 kr i 30 dagar. Avgift 200 kronor, räntekostnad 500 kr, kreditränta (bunden) 120 %, effektiv ränta 392,43 %. Sammanlagt belopp att återbetala 5 700 kronor.”

Att tänka på
  • låna inte pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Om du inte har 2 000 kronor nu, kommer du då att kunna betala 2 600 kronor om 30 dagar?
  • om skulden hamnar hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning så finns den kvar i tre år. Det försvårar dina möjligheter att exempelvis öppna mobilabonnemang, hyra lägenhet, ta nya lån,
  • undersöka möjligheterna till andra typer av lån med lägre ränta till exempel kontokredit, kreditkort eller ett medlemslån.

Länkar & Erbjudanden

Konsumentkreditlagen
Läs mer om Konsumentkreditlagen

Fedelta Företagslån
Sveriges ledande aktör inom Företagslån

Chilimobil.se
Just nu får du 3 månader kostnadsfritt hos Viaplay om du blir kund hos Chilimobil


kundtjanst@lisse.se

© Copyright 2020 - lisse.se